Jezik:

 

 

Dobrodošli na stranice BiG>East projekta!

 

 

BiG>East promovira proizvodnju i korištenje bioplina kao sigurnog i održivog izvora energije u nekoliko ciljanih zemalja južne i istocne Europe.

 

Promocija se ostvaruje kroz prijenos znanja od strane strucnjaka zapadne Europe na poljoprivrednike, operatora postrojenja za proizvodnju bioplina i odgovorne osobe iz zemalja južne i istocne Europe. Stoga, BiG>East ima za cilj povecati broj novih te kvalitetu postojecih bioplinskih postrojenja u ciljanim zemljama južne i istocne Europe:

 

 

 

 

U gore navedenim zemljama, bioplin je jedan od obnovljivih izvora energije koji je prikladan za proizvodnju elektricne energije te grijanje i hladenje.

 

Bioplin se može proizvoditi u svrhu smanjenja otpada iz poljoprivrednih aktivnosti, mulja obrade otpadnih voda te smanjenja komunalnog otpada koji predstavljaju ozbiljan problem u mnogim regijama istocne Europe. Unatoc ovim jakim ekološkim i ekonomskim koristima, proizvodnja i iskorištavanje bioplina još uvijek nije uobicajeno radi nekoliko tržišnih prepreka: pomanjkanje znanja i iskustva kod poljoprivrednika, operatora postrojenja na bioplin i inženjerskih poduzeca, pomanjkanje informiranosti odgovornih osoba te nedovoljna podrška u smislu financiranja takvih projekata. Svrha BiG>Easta je smanjiti navedene tržišne barijere.

 

Zemlje zapadne Europe koje podržavaju Big>East projekt imaju velik broj instaliranih postrojenja za proizvodnju bioplina te veliko iskustvo u planiranju, izgradnji i održavanju bioplinskih postrojenja, a one su:

 

Danska
Njemacka
Austrija

 

 

 

Ukoliko želite uzeti letak projekta, kliknite ovdje.

 

 

 


 

 

Ovim projektom koordinira WIP Renewable Energies iz Njemacke.

 

Svi partneri u ovom projektu su navedeni kao 'Konzorcij'.

 

Trajanje projekta: rujan 2007. do veljace 2010.

 

 Ovaj projekt podržava Broj projekta: EIE/07/214

 


 


Kampaň Udržitelná energie Evropa 2005-2008
Evropská kampaň pro zvýšení uvědomění a změny v oblasti energie
Iniciativa Evropské komise, Generální ředitelství pro energetiku a dopravu