Limba:

 

 

Descrierea proiectului

 

 

BiG>East promoveaza producerea si utilizarea biogazului ca o sursa sigura si sustenabila de energie in tari din Europa de Est. Pentru aceasta proiectul isi propune sa realize un transfer tehnologic intre expertii acestei industrii din Europa de Vest catre fermierii, operatorii de fabrici de biogas si factorii de decizie din Europa de Est.

 

Proiectul BiG>East implica un set de pachete de lucru al caror scop este atat de a evalua nivelul cunostintelor despre productia si utilizarea biogazului in Sud Estul Europei cat si de a incuraja si sutine dezvoltarea de astfel de facilitati in aceste tari.

 

Figura alaturata prezinta o organizarea de ansamblu a proiectului Big>East.

 

Proiectul este organizat in 9 pachete de lucru. Activitatile avute in vedere in cadrul Pachetului de lucru 1 sunt legate de procesul general de management si coordonare al proiectului.

 

Printre primele activitati esentiale in cadrul proiectului sunt cele desfasurate in cadrul Pachetului de lucru 2 ce presupun realizarea unui studiu asupra potentialului de productie al biogazului in fiecare tara. Partenerii in cadrul proiectului vor elabora studii detaliate cu privire la potentialul productiv, studii ce vor include evaluari ale instalatiilor de biogaz existente (numar, marime si localizare), disponibilitatea materiilor prime (deseuri organice, recolte energetice) structura agricola (dimensiunile fermelor si distributia acestora), conexiuni posibile la reteaua de gaz natural, impactul asupra reducerii deseurilor, utilizarea biogazului (electricitate, caldura si productie combinata energie termica si electrica -CHP) si productia de biometan.

 

Pachetul de lucru 3 va descrie politicile existente in fiecare tara si va detecta barierele in calea introducerii facilitatilor de productie a biogazului in tarile din aceasta parte a Europei. In acest context cadrul economic si legal va fi deasemenea descris.

 

In cadrul Pachetului de lucru 4 va fi realizat un Ghid (Master Handbook) in limba engleza pentru fermierii dornici sa dezvolte astfel de facilitati. Continutul acestui ghid va include toti pasi necesari demararii si derularii activitatilor necesare in cadrul facilitatilor de productie a biogazului. Va prezenta deasemenea si tehnologiile pentru producerea si utilizarea biogazului, cel mai bine adaptate si care au potentialul cel mai bun pentru Europa de Est. Va arata deasemenea cum biogazul poate fi utilizat pentru producerea de energie, cum ar fi energia termica sau electrica sau CHP dar va include si prezentarea tehnicilor de purificare a biogazului la biometan. Ghidul va fi elaborat si revizuit de experti recunoscuti in producerea si utilizarea biogazului. In cea de-a doua etapa acest ghid elaborat va fi tradus in limba fiecarei tari participante la proiect. Pe aceste baze se va realiza procesul de instruire care va fi principalul obiectiv al pachetului de lucru 5. Ghidul, atat versiunea in limba engleza cat si versiunile traduse vor fi disponibile atat in format tiparit si electronic.

 

Utilizand materialul de instruire dezvoltat in cadrul pachetului 4, cursurile de instruire pentru fermieri sau/si pentru operatorii de facilitati de biogaz vor fi pregatite si implementate in cadrul Pachetului de lucru 5. Cursurile, adaptate specificului national, fiind organizate de catre partenerii in cadrul proiectului din tarile Europei de Est in cooperare cu institutii abilitate in furnizarea de cursuri.

 

Pachetul de lucru 6 este in fapt, activitatea pregatitoare pentru pachetul 7. In acest pachet de lucru, cele mai promitatoare locatii pentru dezvoltarea unei facilitati de productie biogaz vor fi identificate in toate tarile partenere. Pentru fiecare locatie, astfel identificata, va fi dezvoltat un studiu de caz. Aceste Studii de Caz vor fi apoi promovate in cadrul pachetului de lucru 7 catre factorii de decizie. Studiile de caz vor include disponibilitatea biomasei, necesarul de energie, evaluarea locatiei, structura organizatorica si cele mai promitatoare tehnologii selectate pentru locatie. Studiile de caz vor fi realizate intr-o maniera atractiva astfel incat sa poate fi utilizate ca argumente pentru a convinge factorii de decizie sa investeasca si sa sustina dezvoltarea unor astfel de facilitati de productie pentru biogaz.

 

Studiile de caz vor fi apoi promovate catre factorii de decizie, cum ar fi municipalitatile, furnizorii de utilitati, dezvoltatorii de proiecte, organizatiile neguvernamentale si in primul rand catre micii intreprinzatori in cadrul Pachetului de lucru 7. Promovarea se va realiza prin implementarea unei Campanii de Mobilizare pentru factorii de decizie, propusa a se desfasura in toate tarile vizate de proiect.

 

In final, pachetul de lucru 8 “Comunicare si Diseminare” si pachetul 9 “Activitati de diseminare continua” speram ca vor permite realizarea unei vizibilitati ridicate a proiectului Big>East si a obiectivelor sale si vor contribui la dezvoltarea industriei biogazului in toate tarile partenere vizate de proiect.